tisdag 28 juli 2009

Marknad + marknad + lokalt bryggeri


Den näst sista dagen på vår semester bjöd på en av få regndagar. Men det finns ju alltid något roligt att göra här i Polen.

Marknad 1
Vi gick upp tidigt (klockan 9:30) och besökte den lokala marknaden i Sopot. Ja den har ett namn som jag varken kan skriva ner eller uttala. Marknaden var en salig blandning av utmärkta, lokalt odlade grönsaker, frukt, svampar, skor, antikviteter, kläder, underkläder, allehanda second-hand saker, kosmetika med mera. Vi köpte en påse färska stora bondbönor och en maxi-knippe gräslök. Bönorna är tänkta att användas som huvudingrediens i en Minestrone när vi kommer hem.

Marknad 2
Den "Dominikanska marknaden" i Gdansk är en av Europas största "street markets". Ja, det är den, jag lovar. Om ni tänker er Stockholm, Sundsvall, Malmö, Göteborg eller någon annan större stad i Sverige som utnyttjar varje kvadratmillimeter till stånd och montrar så förstår ni. Utbudet varierade men glas- och keramikkonsten samt vissa handgjorda smycken var annorlunda och otroligt vackra. Jag höll fingrarna och därmed också plånboken i styr och köpte ingenting;-)

Józef K
Józef K är ett konstcafé som inte alls är ett café utan severar öl från ett lokalt bryggeri. Ett slags engelsk "bitter" som var suveränt god. Caféets inredning består av en samling gamla, vackra ting: allt från tavlor till kakelugnar, grammofoner, raioapparater, TVn, leksaker... ja ett antikvariat som man kan sitta i och avnjuta bland annat indipop musik. Ett himmelrike helt enkelt. Tack Wojtek för det tipset!!!

PS. Bilden ovan visar en liten del av Józef K. Imorgon tar Konst eller konstigt bloggen en (ofrivillig) paus, då det inte går att blogga på båten, Synd. "Stay tuned" och kika in igen på torsdag. DSW

9 kommentarer:

ia sa...

jättefin blogg:)

Lena sa...

Kul att gå på marknad någon gång ibland :) Fast det lät nästan mysigare på kafét med en öl...hahaha

anne sa...

Tänk. Jag har aldrig funderat på semester i Polen, men efter din reserapport framstår det som ett utomordentligt resmål! :)

Anonym sa...

Jätterolig blogg under hela er resa! Ser fram emot bilder när ni för över de från kameran. Ha nu en stormfri resa hem! /R

Jess sa...

Vilket mysigt café! Dit skulle jag gärna vilja gå och fika! Kan bara säga det ännu en gång, du har övertygat mig att åka till Polen!

Ulrica sa...

Jag måste åka dit... now we talking. Marknader. Jag älskar marknader vilket tyvärr inte alltid min plånbok gör. Och att du kunde låta bli att handla låter för mig som ett mirakel :)

Och sedan går man på ett mysigt ställe och dricker en mycket god öl.

Själv har jag lekt lite med Julia igen men inser att jag nog behöver ragga upp en annan modell också för att variera mig...

Olga T sa...

Tack för att jag fick följa med på resan så här på bloggen! Jättetrevligt.
Jo, det var en humla!

Daniel sa...

Så kul med resetips å besöksställen! Funderar på Polen vid nästa höstsemester!

anne sa...

Skönt att vara hemma igen kanske? Åtminstone att kunna läsa skyltar och uttala de ord du ser...? :)